30 juli 2016

Geen energierekening, is dat mogelijk?

De eerste woningen in het project The Commons zijn verkocht. Verschillende planteamleden - die meedachten toen het plan gemaakt werd - hebben hun handtekening gezet onder de koopovereenkomst en ook de eerste kopers van woningen in vrije verkoop hebben hun jawoord gegeven.

De makelaars krijgen veel vragen over de duurzame installatie. Daarom een kleine toelichting. De huizen wekken hun energie op en bij gemiddeld verbruik zijn er daarom geen stookkosten. De energieopwekking is dan voldoende voor  verwarming, warm tapwater, de ventilatieinstallatie in huis én voor (zuinige) verlichting. U heeft geen aansluiting op de stadsverwarming en de energierekening zal wat lager zijn.

De opwekking is niet voldoende voor het overige, huishoudelijk gebruik, zoals keukenapparatuur, televisies en telefoons. Verschillende belangstellenden vragen of het ook mogelijk is om extra zonnepanelen te plaatsen, zodat ook die energie kan worden opgewekt. Dat wordt zeker mogelijk gemaakt: u kunt straks als meerwerk extra zonnepanelen laten plaatsen. Of dat er genoeg zijn om in uw energiebehoefte te voorzien, hangt af van de beschikbare vrije dakruimte. De panelen moeten immers wel in de zon kunnen staan. De aannemer rekent straks voor u uit of er nog ruimte beschikbaar is.

Overigens is een energierekening van nul niet mogelijk: de eigenaar van een woning betaalt altijd het vastrecht: de maandelijkse kosten om aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet.